Matkat Venäjälle, Ukrainaan, Kaukasiaan, Keski-Aasiaan ja Baltiaan

    Tanotorventie 18, 00420 Helsinki

      Ukraina

      Toistaiseksi emme järjestä matkoja Ukrainaan

      UKRAINA

      Historiaa
      Nestorin kronikka, 1100-luvulta, kertoo, että slaavilaisten ja suomalais-ugrilaisten heimojen jatkuvia taisteluja selvittämään kutsuttiin kolme viikinkipäällikköä. Nämä varjagit tai rusjit, kuten muinaiset slaavit heitä kutsuivat, olivat slaavilaisalueella eläneitä viikinkien jälkeläisiä. Kronikan mukaan viikinki Rurik asettui Novgorodiin vuonna 862, ja Rurikin sukulainen Oleg Viisas otti vuonna 882 vallan Kiovassa. Dneprin varrella sijaitsevasta kaupungista muodostui silloisen Venäjän tai oikeastaan Kiovan Rusjin ydinalue, ennen kuin mongolit hävittivät sen vuonna 1240. Myöhemmin Ukrainan aluetta ovat hallinneet sekä liettualaiset, puolalaiset että venäläiset.

      Nykyinen Ukraina
      on pinta-alaltaan Euroopan suurin valtio ja sen väkiluku on noin 47 miljoonaa. Suurimmat kaupungit: Pääkaupunki Kiova (2,69 milj.asukasta), Harkiv (1,46 mil. asukasta), Dnipropetrovsk (1,05 milj. asukasta.), Odessa (1,0 milj. asukasta.), Donetsk (994 000 asukasta), Zaporizhia (795 000 asukasta), Lviv (735 000 asukasta).

      Ukraina on slaavilainen kieli, jota kirjoitetaan kyrillisin kirjaimin, mutta osa kirjaimista poikkeaa venäjän aakkosista.
      Ukrainassa on käytössä sama aika kuin Suomessa.

      Rahayksikkö: 1 Hryvnja (UAH) = 100 kopeekkaa.
      Ukrainan valuuttaa voi vaihtaa vain hyvin rajoitetusti Suomessa ja vaihtokurssi saattaa olla heikohko.
      Matkavaluutaksi kannattaa ottaa mukaan euroja.

      Ukraina -tietoa internetissä
      http://visittoukraine.com/en/
      www.ukraine.com
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Ukraina
      www.lonelyplanet.com/ukraine
      https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/up.html

      Kiova
      Tämä 1600-vuotias miljoonakaupunki sijaitsee kauniin Dnepr-joen laaksossa kukkuloiden ympäröimänä. Kiovan 400-luvulta alkavasta historiasta kertovat tänään lukuisat kirkot ja luostarit. Nykyaika sulautuu historiallisiin maisemiin trendikkäissä kahviloissa ja uusien liikekeskusten moderneissa rakennuksissa. Kiovan pääkatu Khreshatik -bulevardi suljetaan liikenteeltä viikonlopuiksi ja se muuntuu suosituksi kävelykaduksi katukahviloineen ja erilaisine tapahtumineen.

      Nähtävää Kiovassa:

      • Petšerskin lavra eli Kiovan luolaluostari kirkkoineen ja katakombeineen on ehkä Kiovan tunnetuin nähtävyys. Se on perustettu jo vuonna 1051 ja on jälleen ottanut paikkansa Ukrainan uskonnollisen elämän keskuksena. Luostarialueella on useitakin museoita, ehkä mielenkiintoisin niistä on skyyttien kulta-aarteita esittelevä museo. Luostarialue on mukana UNESCOn maailmanperintöluettelossa.
      • Sofian tuomiokirkon rakennutti 1000-luvun alussa Kiovan ruhtinas Jaroslav Viisas, joka oli aikansa merkittävimpiä eurooppalaisia hallitsijoita. Hän oli naimisissa ruotsalaisen prinsessa Irenen kanssa ja heidän kolmesta tyttärestään tuli Ranskan, Norjan ja Unkarin kuningattaria.
      • Sofian aukion toisella puolella sijaitsee Mikaelin luostari, joka rakennettiin uudelleen muutama vuosi sitten vanhan mallin mukaisesti neuvostohallinnon hävittämän alkuperäisen luostarin paikalle.
      • Andreaksen kukkula kirkkoineen, vanhoine rakennuksiin ja upeine näköaloineen on Kiovan pakollisia nähtävyyksiä. Kukkulalla lienee sijainnut ensimmäinen Kiovan kaupunki. Nykyistä kukkulaa hallitsee silmiä hivelen kaunis Pyhän Andrein barokkikirkko. Vastapäätä kirkkoa sijaitsee Kansallismuseo. Kukkulalta alakaupunkiin, Podiliin johtava Andreaksen rinne on kauniiden vanhojen talojen reunustama.